Fatih Türkmen’in ortaklarıyla birlikte hizmete açtığı ALOT Gayrimenkul emlak ofisinin açılışına katılarak işletmecilere takdir ve teşekkür hislerini bildirdikten sonra Kirazlıtepe’yi merkez alarak kentsel dönüşüm konusunda önemli açıklamalar yaptı.
Özellikle İstanbul ve Üsküdar’da emlak ve inşaat sektörünün önünün açık olduğunun altını çizen Türkmen, sözlerine şöyle devam etti.
“Fazla uzağa gitmeye gerek yok, bu bölgenin üç-beş sene önceki haliyle şimdiki halini bir karşılaştırın. Bir süre gelmeyip de şimdi görenler şaşkınlık ve hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Bu bölgedeki dönüşümün en canlı tanıkları sizlersiniz. Doğrusu hemşehrilerimiz bizi hayli yordu ama sonunda yorulmaya değdi. Bu dönüşüm hem burada hem de İstanbul ve Türkiye’de devam edecektir. Artık bunun önünde kimse duramaz. Çok güzel örnekler ortaya çıktı. İnsanlar duyduklarına değil gözleriyle gördüklerine inanırlar. Burayı dönüştürmeden önce birçok tezvirat yapıldı. ‘Buraları Araplara, Katarlılara satacaklar, yandaşlarına peşkeş çekecekler’ diye hakkımızda hiç de doğru olmayan bir takım ithamlarda bulunuldu. Ama şimdi görülüyor ki sonuç hiç de o söylenenler gibi değil. Herkes burada hakkını fazlasıyla aldı. Eskisiyle kıyas kabul edilmeyecek şekilde gayrımenkul sahibi oldu. İşin çok daha önemli bir yanı var o da deprem gerçeği. Depremden kaçmamız mümkün değil. Ancak en azından mal ve can kaybını asgariye indirebiliriz. Deprem gelmeden önce binalarımızı ölçtürmemiz ve güçlendirmemiz gerekiyor. Üsküdar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve inşaallah 31 Mart seçimlerinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu şehri dönüştüreceğiz. Devlet olarak bu işi daha öteleyemeyiz.
Üzüldüğümüz bir nokta da şu: “Buralardan bizi kovacaksınız” diyenler şimdi bakıyoruz kendi evlerine gelmiyorlar. Buradaki konutlarını yüksek fiyatlarla kiraya veriyorlar, daha uygun kiralarla başka semtlerde oturuyorlar. Ya da satıp başka yerlerden birkaç daire alıyorlar. Kendi tapulu mallarıdır, bir şey diyecek halimiz yok. Hâlbuki bizim önceliğimiz herkesin burada kendi evinde, kendi mahallesinde yaşasın istiyoruz. Biliyorsunuz kentsel dönüşümde iki önemli kriterimiz vardı. Birincisi yerinde dönüşüm, ikincisi gönüllü dönüşüm. Kimseyi kırmadan, üzmeden evini dönüştürmek ve yerinde kalmasını temin etmek istiyoruz. Kura sistemini bile tercih etmedik.
Üsküdar’da kentsel dönüşüm gerek kamu eliyle gerekse özel sektörle hız kesmeden devam edecektir. Allah gecinden versin, deprem her an kapımızı çalabilir. Daire sayısı ve metrekare hesabı yapmadan, hakkımıza razı olarak hızlı bir dönüşümü hep beraber gerçekleştirmek istiyoruz.