Öne Çıkanlar Ağasar Cafer Sönmez göllüalan Şalpazarı Kadırga dedikleri bir yamanın belinde

Eğitime katkı...

 

Bizim Şalpazarı derneklerinin geceleri her zaman olduğu gibi hayli renkli geçiyor. Son yıllarda “Acaba bir bıkkınlık, kanıksamışlık mı söz konusu?” diye aklımdan geçerken geride bıraktığımız haftalarda katıldığımız gecelerde gördük ki öyle bir şey yok. Cepten özel seks sohbetleri için bazı numaralar daha uygundur ve aramak keyifle erkek ve kadını tatmin eder. Hem katılım hem de ilgi ve heyecan üst düzeyde.

Yine bu gecelerin davet metinlerinde özellikle gece isimlerinde bir ifade dikkat çekiyor: Eğitime katkı. Bundan, geceden hasıl olacak maddi gelirin derneğin temsil ettiği kitlenin eğitimine aktarılacağını anlıyoruz. Yani demek oluyor ki en büyük eksikliğimiz eğitim. Şalpazarı insanı çok mu cahil cühela, eğitim konusunda Trabzon ve Karadeniz’in en geri kalmış bölgesi midir acaba? Tabii ki değil. Mesele başka.

O mesele, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in neredeyse her Şalpazarı etkinliğinde üstüne basa basa ifade ettiği bir tespitte ortaya çıkıyor. Şöyle diyor Sayın Başkan: “Bizim Şalpazarlılar olarak fazla iş adamımız, sermayedarımız yok. O halde tek çaremiz, çıkış yolumuz eğitim

Kuşkusuz bu da bir yöntemdir ama bize biraz fazla dolambaçlı ve zahmetli gibi gelir. Benim aklıma “Ekonomik gücünüz eksikse, bu eksiği gidermek için ekonomik girişimlerde bulunmak gerekmiyor mu?” diye bir soru geliyor ister istemez. Paranız yoksa ve paraya acil ihtiyacınız varsa, bir an önce kazanmaya çalışırsınız. Şalpazarlılar ticareten özürlü insanlar mıdır? Yani kafaları para işlerine çalışmıyor mu? Hem sonra, parasız pulsuz eğitim nasıl olacak? “Eğitime katkı” gecesi düzenleyip, oraya gelenlerden 300-500 TL toplayıp bunları burs olarak bir miktar öğrenciye dağıtmakla eğitim problemi çözülmüş oluyor mu? (Ne kadar sağlıklı dağıtılıyor, düzenli olarak verilebiliyor mu sorularına şimdilik girmiyoruz)

Şalpazarlılar, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde hem nüfus hem de nüfuz açısından fena durumda sayılmazlar görünüyor. İstanbul’da bir ilçe belediye başkanı, üç de belediye başkan yardıımcısı var. Bir dernekçi büyüğümüzün yerinde ifadesiyle “karnımız ağrısa” onlara gidiyoruz. İyi de, Şalpazarlılar biraz ticarette görünür olsa da siyasetçilerimizi bu kadar yormasak daha iyi olmaz mı? Nihayetinde seçimle gelip seçimle giden yöneticiler bu hemşehrilerimiz, bütün siyasetçiler gibi. Yarın onları yerlerinde bulamasak ne olacak?

Lafı uzatmayalım. Eğitim de parasız olmuyor. Gaz yağı lambasının ışığında ders çalışıp büyük adam olma romantizmi istisna hikâyelerdir. Bir de Trabzon’un diğer ilçelerine bakmakta büyük fayda vardır. Şalpazarı’nın birkaç siyasetçisi, bir miktar da bürokratı varsa diğer ilçelerin ne kadar var? O ilçelerin dernekleri kaç öğrenciye burs veriyor? Onların öğrencileri hangi okullarda okuyor, hangi makam-mevkilere geliyorlar? Sayıları çok daha fazla ve onların çok daha fazla maddi gücü olduğu için öğrencilerini daha geniş imkânlarla okutup yetiştirebiliyorlar.

Bu gerçekleri görmek ve idrak etmek gerekiyor. Tabii hemen akabinde helal yoldan para kazanmanın ve kazandırmanın yollarına bakmak. Yoksa af buyrun, Şalpazarlılar “Trabzon’un Kızılderilileri” muamelesi görmekten asla kurtulamayacaklardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salih kanbut 7 yıl önce

Bülent bey her zamanki gibi bam teline dokunarak tanışsın . Bir dost yorum aymış galiba aynası iştir kişinin kafa bakılmaz derlerya o da eğitim deyince kılıf aklagelmiş ne beklenirki.

Avatar
Erkan KARAGÜL 7 yıl önce

Yazdıklarına aynen katılıyorum, dahası da var. Hep merak etmişimdir, eğitim adı altında düzenlenen dernek geceleri sonrası gelirin % kaçı eğitim için kullanılıyor. Belki de “eğitim” albenili göstersin etkinliği kullanılıyor olmasın! Neresinden tutsanız elinizde kalıyor özetle. Söylenebilecek daha çok şey var ancak anlayabilen için bu kadar kafi. Saygılar sunuyorum.

Avatar
NACI YAVUZ 7 yıl önce

BÜLENT BEY SÖYLEDIKLERİNİZIN ALTİNA İMZAMI ATIYORUM ASLINDA ÇOK MASUM VE MÜTEVAZİ BİR YAZI .SİYASİLERE SALDIRARAK YAZMALI.ZİRA SİYASETTE VE EGİTIMDE GÜCLÜ İŞ ADAMLARI ELZEM .VU IŞ ADAMLARINI YARATMAK YADA ONLARA MEŞRU ZEMİNLER HAZIRLAMAK SİYASILERIN İŞI İS ADAMI GÖKDEN ZENBİLLE İNMİYOR SAYGILAR.BEN DIYECEĞIMİ KISMEN DEDİM ALANLAR ALSIN

Avatar
Bir dost... 7 yıl önce

Yazar nedendir bilinmez ancak “Kral giyinmeyi unutmuş” diyebilmiş. :) Halbuki kralın çıplak olduğunu herkes biliyor, görüyor da söyleyemiyor. Bu geceler aslında derneklerin yıllık masraflarını karşılamak için yapılıyor, eğitime katkı da işin güzel bir kılıfı oluyor. Yazıda parantez içinde de olsa üstü kapalı değinmiş. Eğitime katkı diye toplanan paraların adam akıllı bir şekilde sorgulanması da gerekiyor.