Öne Çıkanlar Ağasar göllüalan Cafer Sönmez Ercüment Çömez Belediye Başkanı

“Yılın 12 ayı eğlenerek kalkınmış bir topluluk dünya üzerinde yoktur”


-Sayın başkan, göreve başlayalı 4,5 ay oldu. Sizden bu dönem için kısa bir değerlendirme alabilir miyiz?

 -Sizin de ifade ettiğiniz gibi henüz 4,5 ay oldu. Elbette bu bir bahane değil ama yine de yeni bir belediye olduk. 6 mahalleydik, 30 mahalle olduk. Büyükşehir uygulamasından doğan bazı avantaj ve dezavantajlarımız var. Büyükşehir de yeni, onlar da yeni kurum ve kuruluşlarıyla henüz oturmadı. Büyükşehir uygulamasıyla bazı yetkilerimiz gitti, bazı yeni yetkiler verildi. Mesela su, kanalizasyon ve itfaiye alt ve üst yapılarıyla Büyükşehir uhdesine geçti. Dolayısıyla gelirlerimizde bir azalma oldu. Aynı şekilde tabela vergisi de bizden çıktı. Halbuki beklenti Büyükşehir uygulamasının lehimize olacağı, daha fazla gelire sahip olacağımız yönündeydi. Fakat maalesef kişi başı düşen gelir 40 liralardan 10 liralara düştü. Tabii sadece Şalpazarı değil, bütün ilçeler aynı durumda. Sorumluluklarımız artarken gelirimiz azaldı. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bu problemi yetkili kurumlarla görüşüyor ve düzeltmeye çalışıyoruz. İnşaallah bu meselenin çözüleceğine inanıyoruz.  

-Sözünü ettiğiniz bu kesinti sadece Trabzon’a özgü bir uygulama mı yoksa diğer büyükşehirlerde de aynı mı? 

-Diğer büyükşehirleri bilmiyorum. Fakat Trabzon’da böyle.  

-4,5 ayda neler yaptınız? 

-Şunu net söyleyebilirim ki, Şalpazarı Belediyesi diğer belediyelere göre şanslı, çünkü en az borçla devreden belediyedir. Bu vesileyle Fehmi Cengiz başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Ancak gerek kapatılan Geyikli Belediyesi’nden gelen personel konusunda gerekse başka bazı alanlarda tezatlarımız ve zaaflarımız var. Birincisi, gelen paraya baktığımızda bütçenin yüzde 85-90’ını personel gideri oluşturuyor. Ayrıca, nitelikli eleman açısından belediyemiz yeterli değil. Teknik personel alanında ihtiyacımız var ama sayısal anlamda da fazlamız var. Bunları dikkate alarak, yasanın bize verdiği yetkileri de kullanarak, Geyikli’den gelen personelin en azından bir kısmını il emrine vermeyi düşünüyoruz. Oradan doğacak olan kaynağı da en iyi şekilde kullanmaya çalışacağız.  

30 Mart öncesinde biz Şalpazarı’nın eksiklerini biliyorduk. Esnafımızı kısım kısım, meslek grupları halinde çağırdık ve konuştuk. Bizden taleplerini dinledik. Nasıl daha iyi hizmet verebilirler, nasıl daha iyi para kazanırlar gibi konularda çalışmalar içerisindeyiz.  




İlçemizde çocuk oyun parkı yoktu, sağolsunlar Üsküdar belediyemizden bir oyun parkı aldık. Bayanlar için sosyal bir mekân inşa etmek sözümüz vardı. Onu da hayata geçireceğiz. Seçimi geride bıraktıktan kısa bir süre sonra Ramazan ve şenlikler dönemine girdik. Biliyorsunuz çok sayıda şenliğimiz var. Biz bunu hep eleştirdik ve bizi çok yorduğunu ifade ettik. Şenlikler için ciddi bir düzenleme ve altyapı çalışması gerekiyor. Onları yaptık bitirdik. Ramazan ayı içinde iftar çadırı kurduk ve 30 gün boyunca iftar verdik. Zenginimizle, fakirimizle, yoldan geçenimizle kaynaşmayı sağladık. 150 kişiyle başladık, 1000 kişiyle bitirdik. Mahallelerimizin yollarında onarım çalışmaları yaptık, Geyikli’de 28 yıldır bitirilemeyen 30 hanenin yararlanacağı bir yolu yaptık. Yeni bir projemiz de 150 araçlık iki katlı bir kapalı otoparktır. Yine iki katlı bir pazar yeri, çok amaçlı toplantı salonu, bayanlarımıza ve gençlerimize sosyal mekân anlamında bir bina inşa edeceğiz. Projelerimiz hazır, en kısa zamanda inşa çalışmalarına da başlayacağız.  

Bizim turizmden pay almamız lazım. Sisdağı, Acısu, Karakısrak, Şıhkıranı, Göllüalan, Ağakonağı gibi çok güzel yerlerimiz var. Sisdağı Türkiye’nin denize yakınlık bakımından en yüksek dağıdır, bu çok büyük bir avantajdır. Bunları değerlendirmemiz lazım. Bu anlamda hem Acısu hem de Sisdağı’yla ilgili projeler yapıyoruz. Bahsini ettiğimiz bölgeleri tanıtım için gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Yabancı ülke konsolosluklarından yetkilileri getirip bölgemizi gezdiriyor, kendi vatandaşlarını davet ediyoruz. Tıpkı Uzungöl gibi buraları da dikkate almalarını sağlayacağız.  

Baştan beri siyaseti ötekileştirdiğimizi söyledik, aynı istikamette devam ediyoruz. Her ne kadar MHP’nin adayı olarak seçildiysek de kesinlikle parti ayrımı yapmıyoruz.  

-Gurbette seçilmiş belediye başkan ve başkan yardımcılarımız var. Onlardan destek talep ettiniz mi? Ettiyseniz destek oluyorlar mı, olacaklar mı? 

-Bizim kendi imkânlarımızla düşündüğümüz birçok şeyi yapma şansımız yok. Dedik ki, yatırım anlamında kaynaklarımızı kullanalım. Ancak araç gereç, çöp konteyneri ya da banklar gibi ihtiyaçlarımızı İller Bankası’ndan kredi kullanarak yapmayacağız. Bunları dost ve kardeş belediyelerden sağlayalım dedik. Bunun için İstanbul’daki belediyelerimizi ziyaret ettik. Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen, Tuzla Belediye Başkan yardımcımız Ahmet Çabuk, Sancaktepe Belediye Başkan yardımcımız Rıfkı Bektaş ve Zeytinburnu Belediye Başkan yardımcımız Semih Demirci’ye taleplerimizi ilettik. Hilmi başkanımız bir kamyon ve 30 tane çöp konteyneri, çocuk parkı gönderdi. Şenlikler için derneklere tahsis ettiği ses düzenini bize hediye etti. Bunlardan dolayı Sayın Hilmi Türkmen’e teşekkür ediyoruz. Diğer başkanlarımızdan da çeşitli alanlarda destek görüyoruz, bundan sonra da görmeye devam edeceğimize inanıyoruz. Verecekleri destek, yapacakları yardımlar memleketleri olan Şalpazarı’na gelecektir. 

-Şenlikler konusuna dönelim. Sizin de biraz önce ifade ettiğiniz gibi bu konuda bir enflasyon var. Bu konuda biraz ayrıntılı olarak neler söyleyeceksiniz? 

-Seçim döneminde üzerinde durduğumuz konuların başında şenliklerimiz vardı. Oy istediğim insanlara aynı zamanda şenlikleri kaldıracağımı söyledim. Bizim İstanbul’da 22 tane derneğimiz var. Ayrıca Samsun, Bursa, İzmir, Trabzon ve yurt dışında da derneklerimiz mevcut. Bunların hepsi yılda bir kez gece yapıyorlar. Bunlar yetmiyor, burada Kadırga, Sisdağı, Alaca, Karakısrak, Acısu, Göllüalan, Hanyanı, Üvezlialan, Ağakonağı, Şahin tepesi vs. yaklaşık 15 tane şenlik var. Bunların hepsine sanatçı, ses düzeni, platform yani maddi kaynak lazım. Yüzde 90’ı da bizim sınırlarımız içerisinde olduğu için bu masrafları bizim karşılamamız gerekiyor. Ramazan’ın bitmesiyle birlikte bütün enerjimizi şenliklere verdik.  


-Peki ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bundan sonra şenlikleri desteklemeyecek misiniz? 

-Biz dedik ki yılın 12 ayı eğlenerek kalkınmış bir topluluk dünya üzerinde yoktur. Seçim kampanyasında da vaat ettiğimiz üzere “şenliklerin sayısını azaltacağız ve içini dolduracağız” dedik. “Bizim kültürümüz horonla kemençeden ibaret değil” dedik. Öte yandan biz Şalpazarlılar eğlenceyi seviyoruz. İnsanımızın da yüzde 90’ı dışarıda yaşıyor ve bu seneden başlayarak gelecek yılki şenliğe gelmenin hesaplarını yapıyorlar. Gurbetteki derneklerimiz hedef olarak buradaki şenlikleri gösteriyorlar. Hedefleri bunun yerine bir öğrenciyi daha en iyi şekilde nasıl yetiştirebilecekleri olmalıdır. Biz de Kadırga ve Sisdağı şenlikleri dışındakileri kaldırma kararı aldık. Yine gidebilirler ama en fazla piknik yapabilirler. Belediyemiz 6 Mayıs’taki Hıdrellez, Alaca, Kadırga ve Sisdağı şenlikleri dışındakilere destek vermeyecektir. Destek vereceklerimiz de en güçlü şekilde yapacağız, içlerini dolduracağız dedik. Derneklerimiz diyor ki, “biz Kadırga’da, Sisdağı’nda istediğimiz gibi eğlenemediğimiz için kendi yaylalarımızda şenlik yapıyoruz” Haksız da değiller. Biz de o anlamda sıkı bir çalışma yapıyor ve diyoruz ki “Tamam, Kadırga gelecek yıl en iyi şekilde yapılacak. Bölge ilçelerinin katkılarıyla, sadece bir bölge sahiplenmeden düzenlenecek.” Bu yıl Sisdağı şenliklerini daha dolu bir içerikle yapmaya karar verdik ve bazı düzenlemeler gerçekleştirdik. Bizim kültürümüz az önce söylediğimiz gibi horon ve kemençeden ibaret değildir. Bizimki aslında bir kültür buluşmasıdır. Orta Asya’dan bugüne kadar gelen, insanları birleştirip kaynaştıran geleneklerimizden biridir. Keşkek, yağlı bişi ve mısır unu helvası gibi kendimize özgü yemeklerimizi orada ikram ettik. Bazılarının karşı çıkmasına rağmen Mehter takımı getirdik. Yol, trafik ve su hizmeti yaptık.  

Eğlendirirken biraz da düşündürelim dedik. Biz aynı zamanda Müslüman bir toplumuz. Geleneklerimiz var ama bir de inancımız var. Kendi evladımız olan Samsun müftümüz Hayrettin Öztürk’ten konuşma talep ettik. Bu belediye olarak bizim talebimizdi. O da geldi, dinimizin ve çağımızın içinden bir konuşma yaptı. Bazıları alınmış olabilir. Kendisi orada çok güzel bir horon olduğunu vurguladı. Çevre hassasiyetine değindi. Ancak İslamî açıdan kadın erkek karışık horon oynama konusunda da hatırlatmada bulundu. Orada yaşadığımız bütün güzellikleri bir kenara koyup, sadece Müftü’nün konuşmasının bir bölümünü manşete taşıdı basınımız. Hâttâ benim üzerimden bir yerlere çatmak istediler. AK Parti Belediye Başkanı olarak yazdılar. Hiçbir zaman siyasi ayrım yapmıyorum ama ben MHP’den seçilmiş bir belediye başkanıyım, bu böyle biline... Halkımızın istekleri doğrultusunda bir şenlik yaptık, gelecek yıl da aynı şekilde yapacağız. Yarışmalar düzenlenecek, başka etkinliklerimiz olacak. Türk-İslâm Alemi’nin değerleri üzerinden hareket edeceğiz.  


-Şalpazarı’nın mahallelerinde bulunan sağlık ocaklarının hizmete açılması beklenirken, Şalpazarı Devlet Hastanesi kapanma noktasına geldi. Basit sağlık hizmetlerinin bile artık yapılmaz olduğu şikayetleri var? 

-Ramazan ayında burada Trabzon valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız gibi önemli ziyaretçileri ağırladık. Onların tamamına bu durumu bildirdik ve bununla ilgili bir toplantı yaptık. Taleplerimizin yerine getirilmesini, aksi takdirde bu konuyla ilgili tepki oluşturacağımızı da söyledik. Yine Ağasar Deresi üzerinde iki tane HES projesi var. Görüşümüze başvurdular, biz de takip ediyoruz. 

-HES yapılmasına taraf mısınız yoksa karşı mısınız? 

-Taraf değiliz, karşıyız. Bu konularla ilgili gelişme olmazsa demokratik haklarımız çerçevesinde her türlü tepkiyi oluşturacağız. Ancak takip ediyoruz, olumlu gelişmeler var. 

-Teşekkürler Sayın Başkan. Başarılar diliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Naci şirin 10 yıl önce

Çok güzel seyler sorulmuş .Güzel kulağa hoş gelen cevaplar verilmiş.Hes projesine gelince işler karışmış.Hes ağasarın olmasa olmazı.Şalpazarı Belediyesi Hes yaparak kalkınabilir.

Avatar
istanbulda yaşayan şalpazarlı 10 yıl önce

başkanı kutluyorum almış oldugu karar yerinde bir karar.şenliklere harcanan para çok daha iyi yerlere harcanabilir.

Avatar
Ali Erata 10 yıl önce

2015 yaz başlangına kadar şenlik çatışmasına ara verelim lütfen Artık Eğitim e Kiltlenelim ilim adamı yetiştirelim