Şalpazarı Eğitim Kültür Sanat ve Turizm Derneği yönetici ve üyeleri, Kızılay eski başkanı ve Karadeniz Vakfı Başkan Yardımcısı Tekin Küçükali’yi makamında ziyaret etti.
Tekin Küçükali ve misafirleri, dernekçilik faaliyetlerinden Karadeniz ve Trabzon kültürüne, federasyon-konfederasyon ilişkilerinden Trabzonspor’a kadar geniş bir yelpazede sohbet ve fikir alışverişinde bulundular.
Tekin Küçükali, Karadeniz Vakfı bünyesinde gerçekleştirmeye çalıştıkları faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Karadeniz’e dahil 24 ilde meslek gruplarıyla toplantılar yaptıklarını ve çok büyük bir potansiyel bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.
Şalpazarı Eğitim Derneği Başkanı Hasan Keskin de dernek ve faaliyetleri hakkında Tekin Küçükali’ye açıklamalar yaptı beraberinde ziyarete gelenleri teker teker tanıttı. Daha sonra Küçükali’yi 29 Nisan’daki kahvaltılı toplantıya davet etti. Tekin Küçükali de daveti daha önce aldığını ve mutlaka geleceğini bildirdi.
Tekin Küçükali, sohbet esnasında İstanbul’daki Trabzon derneklerindeki dağınıklık ve parçalanmışlığın önüne geçecek kişi olarak gösterilmesine karşılık, Karadeniz Vakfı bünyesinde yapacakları faaliyetleri gösterdi ve federasyon-konfederasyon yapılanmasıyla ilgili genel bir yaklaşımda bulundu. Küçükali, “bu parçalanmışlık her vilayette var, sadece Trabzonlularda değil. Biz Trabzonlular aslında uyumlu insanlarız, sadece fitilimiz biraz kısa. Türkiye’nin her bölgesinde iş yapan başka bir yöre insanı yok. Uyumsuz insanlar olsak bu söz konusu olabilir mi?” dedi.
Hasan Keskin’in yönelttiği“Karadeniz çok geniş bir coğrafya. Birbiriyle fazla kültürel yakınlığı bulunmayan vilayetler arasında bir ortak payda ve işbirliği oluşturmak mümkün olabilir mi?” şeklindeki soruya da “Bizim memlekette bile dereden dereye, köyden köye kültürel farklılıklar söz konusu. Örneğin Trabzon’da bile kemençe, davul zurna ve kaval gibi çeşitli çalgılar var. Başka vilayetlerin kültüründe de davul var, ancak ritimleri farklı. Bizim bu çalışmalarımız karşısında en fazla heyecanlanan ve sevinen de Bayburt, Tokat ve Gümüşhane gibi vilayetler. ‘Nihayet bizim de Karadenizli olduğumuzu kabul ettiniz’ diyorlar."
Hasan Keskin daha sonra Tekin Küçükali’ye yeni bir proje olan Ağasar Bebeği ve ŞALFED’in yayın organı olan Ağasar Dergisi hediye etti. Ağasar Kadın Kıyafeti’nin patentinin ŞALFED’e ait olduğunu, ŞALFED’in Şalpazarı Kültürüne dair ciddi çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi.
Tekin Küçükali, Ağasar Bebeği projesini çok beğendiğini ifade ederken “bu bir marka olabilir ama profesyonel bir tasarımcının çalışması lazım. Yoksa yozlaşır ve bir şeye benzemez” diye uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi.
Kemençe ve horon özelinde derinleşen kültür sohbeti, sonunda Tekin Küçükali ve ziyaretçilerinin hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.