Öne Çıkanlar Şalpazarı Hilmi Türkmen Ağasar Refik Kurukız Semih Durmuş

Feshane'de 2. gün, resmi açılış

 

Trabzon Dernekleri Federasyonu’nun organize ettiği Trabzon’un Fethi’nin 553. Yıl dönümü kutlamaları ve Trabzon Tanıtım Günleri etkinliği’nin resmi açılışı dün yapıldı. Eyüp Sultan Camii’nde kılınan Cuma namazından sonra Feshane’ye kadar yapılan Fetih yürüyüşüne son bölümde Mehteran takımı da eşlik etti. Temsili Fatih Sultan Mehmet figürü ve askerleri de kortejin önü sıra salona girdi. 

Saat 15.oo’te başlayan açılış törenine çok sayıda devlet yetkilisi ve STK temsilcisi katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve beraberinde bakanlar, Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, AK Parti İstanbul milletvekili Oktay Saral, CHP Milletvekilleri Volkan Canalioğlu, Faik Tunay, Süleyman Çelebi, Umut Oran, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, ayrıca Sürmene, Şalpazarı ve Düzköy kaymakamları, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, STK temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katılanların bazılarıydı. 

Kur’an okunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını TDF Başkanı Mustafa Demir yaptı. Mustafa Demir, Trabzon’un Kurtuluşu’nun uzun yıllardan beri kutlandığını ancak fetih kutlamaları yapılmadığını, Gençlik Kolları’nın küçük çaplı anma ve kutlama törenleri yaptığını, son iki yıldır da federasyon olarak bu organizasyonu düzenlediklerini söyledi. Demir şöyle devam etti. “Biz Trabzon’da doğduk sonra buralara geldik. Burada doğan gençlerimizle birlikte bu kutlamaları yaparak onların da memleketlerinden ve kültürlerinden kopmamaları için gayret ediyoruz. İlerleyen yıllarda bu kutlamaları diğer illerde de bulunan Trabzonlu hemşehrilerimizi de dahil etmek, Amerika’daki Türk yürüyüşüne Trabzon olarak katılmayı istiyoruz” 

Açılışa biraz gecikmeli gelen Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, protokolde oturmayarak konuşmalar devam ederken standları gezmeyi tercih etti. 

Mustafa Demir’den sonra konuşan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, etkinliği düzenleyen TDF Başkan ve yönetimine teşekkür ederek Hicri Yılbaşına da değinerek, “Trabzon gelişiyor, ilerliyor, bir dünya kenti olma yolunda ilerliyor. Bu Cumhurbaşkanımız, Başbakanımızın da katkılarıyla oluyor. Hepinizi Trabzon’a davet ediyorum” dedi. 

Vali Abdilcelil Öz de kısa bir konuşma yaparak “Trabzon kadim bir tarih ve kültür şehridir. İpek Yolu’nun izleri şehirde devam etmektedir. Bir süre göçle gelen bir durgunluktan sonra yine eski sosyal ve ekonomik canlılığına kavuşmaktadır” diyerek o da Gümrükçüoğlu gibi insanları Trabzon’a davet etti. 

Daha sonra siyasi parti temsilcileri söz aldı ve CHP adına Volkan Canalioğlu, MHP adına Hüseyin Örs, AK Parti adına da Oktay Saral konuşarak organizasyon için TDF yönetimine teşekkür ettiler. 

Son olarak KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da bir konuşma yaparak nazik davetlerinden dolayı TDF yönetimine teşekkür etti. Trabzonluların vatan, millet ve bayrak konularındaki hassasiyetlerini her zaman takdir ettiğini söyleyen Eroğlu, Trabzonlu göçmenlerin Kıbrıs’ta da bulunduğunu ve örnek insanlar olduklarını söyledi. 

Daha sonra yemek salonuna geçilerek topluca yemek yenildi. Feshane etkinlikleri daha sonra konserler ve çeşitli eğlence organizasyonlarıyla 23.oo’e kadar devam etti. 

Feshane’deki Trabzon etkinlikleri bugün de devam edecek ve yarın (pazar) yapılacak final programlarıyla sona erecek. 

Şalpazarı standına yoğun ilgi 

Feshane’deki Trabzon Günleri’nde en fazla ilgi gösterilen standlardan biri de Şalpazarı standı oldu. 2. Günde resmi açılışın olması nedeniyle Feshane’ye gelen Trabzon siyasetçi ve bürokratları Şalpazarı standına da geldiler ve başta Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ve Şalpazarı kaymakamı Cafer Sönmez olmak üzere yetkililerin sıcak ilgisiyle karşılaştılar. 

Şalpazarlılar Trabzon Valisi Abdülcelil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Gümrükçüoğlu ve AK Parti Grup Başkan Vekili-İstanbul milletvekili Ayşenur Bahçekapılı ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay’dan oluşan heyeti horonla karşıladılar. Refik Kurukız misafirlere Ağasar Balı’nı tanıttı ve kendi elleriyle ikram etti. 

Feshane’de 3. gün Şalpazarı günü olacak ve saat 18.oo’de temsili olarak Geleneksel Otçu yürüyüşü yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.