salpazarihaber.com

AHOD’dan (Ağasar Halk Oyunları Derneği) “Horan” Gecesi

KÜLTÜR

Resmi adı Ağasar Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olan AHOD, Kirazlıtepe’deki Boğaziçi Yaşam Merkezi’nde bir gece düzenledi.


Geceye köy derneklerinin düzenlediği geceler kadar ilgi olmazken, yine de salonun tamamına yakını doldu. Geceye Üsküdar Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen ve yanında Üsküdar İlçe teşkilatının ileri gelen isimleri, ŞALFED Genel Başkanı Semih Durmuş, ŞALFED Eski Başkanı ve Şalpazarı Belediye Başkan Aday Adayı Muzaffer Bayraktar, Şalpazarı Belediye Başkan Aday Adayı Necati Selvitop, ŞALFED’e bağlı derneklerin başkan ve yöneticileriyle vatandaşlar katıldılar. 

Başarılı sunucu Erol Yanık’ın sunduğu gecede Cesi (Cesarettin Yamaç), (Çayan) Hüseyin Aydın, kemençesiyle Umut Ayvaz, Sebahattin Yanık sahne alarak davetlilere keyifli ve coşkulu saatler yaşattılar. AHOD’un kız ve erkek folklor ekiplerinin yanı sıra ihtiyar delikanlılar ya da ak saçlılar olarak adlandırılan tecrübeli horon ekibi ise izleyenleri büyüledi. Çayan Hüseyin de sahnedeyken, “Ağasar dik horonun en önemli figürlerinden biri olan alaşağı neredeyse unutulmak üzereydi. Buna engel olan horancı ağabeylerime sonsuz teşekkür ediyorum” diyerek ustaları onore etti. 

Konuşmalar bölümünde dernek başkanı Ogün Durmuş ile kurucu başkan Mehmet Kandazoğlu kısa birer teşekkür konuşması yaparken, ŞALFED Genel Başkanı Semih Durmuş geceye ilginin köy dernekleri geceleri kadar yüksek olmamasına sitem etti. “Ağasar dediğimiz bölge Beşikdüzü’nden başlayıp Kadırga’ya kadar olan bölgedir. Kültürü hepimizin kültürüdür. AHOD ve Şalpazarı Eğitim Derneği gibi dernekler farklı misyonlara sahip derneklerdir. Başarılı olmaları hepimizin menfaatinedir. Onlara özellikle sahip çıkmamız gerekiyor” diyen Semih Durmuş, Üsküdar Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen’in yüksek bir oy oranıyla seçilmesi için bütün Şalpazarlıların bütün gücüyle çalışması gerektiğini tekrarladı. 

İlerleyen dakikalarda mikrofona davet edilen Hasan Köse özetle şunları söyledi. “2006’da görev yaptığım İMKB Lisesi’nde bir grup Dorukkirişli kız öğrenci bana geldi ve okulda her bölgenin halk oyunları ekibi olduğunu söyleyerek bizim de bir halk oyunları ekibi kurmamızı istediler. Biz de kurduk ve şimdi İMKB Halk Oyunları Ekibi ülke çapında biliniyor.  

Önce kültürler oluşur, sonra o kültürlerin etkisiyle milletler doğar. Milletlerin yıkılması da önce kültürlerinin yıkılmasıyla başlar. Çocuklar bu ritmi unutursa yerine başka ritimler gelir. Çünkü tabiat boşluk kabul etmez. Çocuklarınız Tarkan gibi mi olacak yoksa Mevlüt Kandazoğlu gibi olacak, karar sizindir.  

12 yaşındaki bir çocuğun gelip burada horan oynaması son derece önemli bir olaydır. Bu çocuk oynarken kendini bir topluma ait hissediyor.” Hasan Köse, AHOD olarak Üsküdar Belediyesi’nin kendilerine faaliyetlerinde destek olmasını talep ederek konuşmasını noktaladı. 

Gecede son konuşmayı Hilmi Türkmen yaptı. Yorgun ama keyifli ve neşeli görünen Türkmen sözlerine “Horona ‘nerelisin?’ diye sormuşlar. ‘Beni Akçaabatlı bilirler ama aslında Ağasarlıyım’ diye cevap vermiş” esprisiyle başladı ve şöyle devam etti. “Üsküdar’ın her mahallesinde çok sayıda programa katılıyoruz. Çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Bugün de aynı şekilde yoğun bir gün geçirdik ve bu kadar güzel bir günü horonla bitirmek isteyerek koşa koşa buraya geldik.  

Üsküdar’da dillere destan bir oyla kazanacağımızdan en ufak bir kuşkumuz yok. Ancak Kirazlıtepe’de yüzde 100 neden olmasın? Bu konuda size büyük görev düşüyor. İçinizden çıkmış bir kardeşinize nasıl sahip çıkacağınızı çok güzel bir şekilde göstereceksiniz” 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.