-Sayın Bayraktar, sizi kısaca tanıyarak başlayalım?
-27.03.1950 doğumluyum. Şalpazarı Geyikli Beldesi’ndenim. Halen ŞALFED Genel Başkanı ve 4. Olağan Genel Kurul’da yeniden başkan adayıyım. Eskişehir Eğitim Fakültesi mezunuyum. 1995 yılında öğretmenlikten emekli oldum. Ticaretle uğraşıyorum. 1998’de Geyikli Beldesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği başkanlığına seçildim. 3 dönem bu görevi yürüttükten sonra ŞALFED’in kuruluş çalışmalarına katıldım ve kurucularından oldum. Başkan Harun Özdemir’in hem o zaman hem de sonraki yönetim kurullarında görev aldım. Harun beye bütün konularda yardımcı oldum. Çıkarmış oldukları Ağasar Kültür Sanat dergisinin ilk sponsorunu ben buldum. Üç dergiyi Harun bey çıkardı, diğer üç dergiyi çıkarmak ben ve yönetim kurulumuza nasip oldu.
Bundan sonraki çalışmalarımızda da Şalpazarı’na yönelik daha farklı güzellikler sunacağız. Eğitime ağırlık vereceğiz. Zaten 50 öğrenciye burs vermiştik. Seçimden sonra yine aynı şekilde 50 öğrenciye burs verme çalışmalarımız sürecek.
-Bir önceki seçimde tek dönem için aday olduğunuzu söylemiştiniz, fakat şimdi yine adaysınız. Tekrar aday olmanızdaki sebep nedir?
-Evet, bir dönem için aday olmuştum ama daha sonra arkadaşlardan gelen istek üzerine bu kararı aldım. Arkadaşlarımız “bu işi yarım bırakma. Bu senin çıraklık dönemindi, ustalık dönemini de görelim. (Gülerek) İstikrar bozulmasın, yola devam” dediler. Biz de onların bu talebi üzerine aday olduk.
Elbetteki bu demokratik bir yarıştır. İyi olan mutlaka kazanacaktır. Diğer aday arkadaşım Köksal Durmuş’a da başarılar diliyorum. Temenni ederim iyi bir kadro kurar ve kazanırsa faydalı hizmetler yapar. Bizde de iyi bir yönetim listesi oluştu diye düşünüyorum. Yapacak olduğumuz işlere göre şimdiden başkan yardımcılarımızı belirledik. Dengeleri kurduk, hemen hemen her dernekten arkadaş aldık. Bir iki dernekten olmayabilir, orada da art niyetimiz yok. Onlardan henüz çalışmak isteyen bir arkadaşımız çıkmadı. Çıktığı takdirde iki kişilik yerimiz boş, onlar için de yerimiz hazır. Kimseyi dışarıda bırakmayı düşünmüyoruz.
Hedefimiz Şalpazarı’nın birlik ve beraberliğidir, kültürel faaliyetlerin devamıdır. Kirazlıtepe’de inşaatı devam eden kültür merkezinden de federasyona bir yer alabilme çabası içindeyim. Yeniden aday olma sebeplerimden biri de budur. Belediyeyle sürekli iyi ilişkiler içerisinde olduk. Daha iyi imkanlar alabilmek için de onları hayli yoracağız.
-Burada bir şey sormak istiyorum: Biz yaptığımız bir haberde sizin bir ifadenize yer verdik. Belediyelerden yeterince hizmet alamadığınız yönünde bir şikayetinizi dile getirmiştiniz. Bu şikayetiniz son zamanlarda bir takım tartışmalara sebebiyet verdi gibi görünüyor. Bu konuya açıklık getirmek ister misiniz?
-Tabiî ki, seve seve. Biz federasyon olarak yeterli desteği alamadık derken belediyeyi suçlamadık. İki yıllık federasyon yönetimi içerisinde hiçbir kaynağımız olmadan sadece Kurtköy’deki etkinliğimizden kazandığımız parayla bu denli başarılı olduk. Borçsuz bir şekilde gelecek yönetime federasyonu devredeceğiz. Biz onu anlatmaya çalıştık, bu da sanırım yanlış anlaşıldı. Bizim hiçbir zaman belediyelerimizle ters düşme gibi bir lüksümüz yok. Bundan sonra daha fazla isteyeceğiz, belki daha fazla alırız. Alınan yönetici arkadaşlarımız varsa kendilerinden özür diliyorum.
-İki yılı geride bıraktınız. Bu zaman zarfında yapmak isteyip de yapamadıklarınız var mı? O zaman koyduğunuz hedeflere ne kadar ulaşabildiniz ya da ulaşamadınız?
-Şunu açık yüreklilikle söyleyeyim, Şalpazarı ile Beşikdüzü arasındaki köylerimizin dernekleri yoktu. Böylece federasyona katılma şansları da zayıftı, çünkü tüzük gereği federasyona katılımların derneklerden olması gerekiyor. Bu konuda yönetim kurulu üyesi arkadaşımız Hasan Keskin, Şalpazarı Eğitim, Kültür, Sanat ve Turizm Derneği’ni kurmayla ilgili bir hamle yaptı. Bana danıştılar, ben de bu girişimin çok isabetli olacağını söyledim. Arkadaşlar bu konuda son derece başarılı oldular. Bundan sonraki çalışmalar da zaten federasyonla birlikte yürüyecek.
-Bu dernek konusunda bazı eleştiriler var, siz de duymuşsunuzdur. “Federasyonun yapması gereken şeyleri bu dernek yapıyor. Federasyonun önüne geçiyor” gibi eleştiriler. Sizin bu konudaki fikirleriniz nedir?
-Bizim buradaki hedefimiz Şalpazarlılara yardımcı olmaktır. Bizim 15 derneğimizden biri de bu Eğitim ve Kültür Derneği’dir. Bu dernek çalışmalarını federasyonla birlikte yapmıştır. Sürekli diyalog halinde olmuştur. Biz de faaliyetlerine destek vermişizdir. Çünkü sonuçta Şalpazarı kazanacaktır, ki bizim amacımız da odur. Bu konuda federasyonun bir sıkıntısı yoktur. Nihayetinde bizim bünyemizde olan bir dernektir. Bundan sonraki çalışmalarına da elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Kendilerinden de federasyona katkı bekleyeceğiz. Diğer derneklerimiz bu konuda alınganlık gösterebilirler. Rahat olsunlar, sonuçta Şalpazarı kazanıyor.
Yapamadıklarımıza gelince: Gençlik kollarını oluşturmam gerekiyordu. Bu konuyla ilgili bir arkadaşımızı görevlendirdik. O arkadaşımız da konuya pek dikkatli bakmadı. Allah kabul etsin, o arada Hacc vazifesini yerine getirdi. Deneyimli bir arkadaşımızdı, sanıyorum işlerinin yoğunluğu nedeniyle gerekli önemi veremedi. Yeni yönetimde özellikle bir başkan yardımcısı arkadaş bu işi üstlenecek. Üniversite mezunu ya da üniversitede okuyan gençleri, çağa ayak uydurmuş, Şalpazarı’nın geleceğini oluşturacak gençliği hazırlamamız gerekiyor. Bizim yavaş yavaş görevimizi tamamlayıp yerimizi onlara bırakmamız gerekiyor. ŞALFED olarak Şalpazarı’nın eğitim kalitesini yükseltmemiz gerekiyor.
Bunun yanı sıra, kadın kollarını derneklerimizde görüyoruz. Bazı derneklerimiz bu konuda gayet başarılı. Federasyonun yapamaması için hiçbir sebep yoktur. Bu da bizim gerçekleştiremediklerimiz arasındadır. Başkan dahil bu yönetim, eşlerimizi devreye sokacak ve bu görevi onlara devredeceğiz.
-Geçen dönemde delegelere yönelik toplantı ya da bilgilendirme çalışması olmadı yanlış bilmiyorsam. Bu da eksiklerinizden biri olarak değerlendirilebilir mi?
-Bu konuda bir hamlemiz oldu. Davet ettik ama fazla bir delege katılmadı. Bazı arkadaşlarımız delege olduklarını bile bilmiyor. Zaten genel kurulda tüzük değişikliğine gitmeyi düşünüyoruz. Delege sistemini rayına oturtmak, sayıyı düşürmek ve kaliteyi yükseltmek gerekiyor. Yani delege sorumluluğunu bilmeli. Delege yönetimle birlikte iç içe olmalı, birlikte hizmet yapmalı.
-İzninizle genel bir soru sorayım, STK’ların ticari faaliyette bulunması konusunda yasal bir engel mi vardır?
-Hayır, bir engel yok. Bizim tüzüğümüzde de var zaten.
-O halde özelde bizim federasyon, genelde bütün STK’lar neden böyle bir yol takip etmiyorlar da finansman konusunda bu kadar sıkıntı çekiliyor?..
-Biz Şalpazarlılar olarak genel anlamda ticaretle uğraşmadık. Açık konuşmak gerekirse federasyon bünyesinde böyle bir faaliyet gerçekleştirmek zor. Çünkü sermaye gerekiyor, onu da temin etmek için zamana ihtiyaç var. Geride bıraktığımız dönemde Şalpazarlı ne kadar iş adamı varsa hepsiyle temas kurduk. Bu işler birden olmuyor.
-Seçim öncesi sizin de son sözlerinizi alalım?
-4. Olağan Genel Kurul tüm Şalpazarlılara hayırlı uğurlu olsun. İnşaallah iyi çalışan, Şalpazarı’na iyi hizmet verecek kadro seçilir. Yarışmadaki arkadaşıma başarılar diliyorum. Kendisiyle daha önce de beraber çalıştık. Kolkola genel kurula gideceğiz, kolkola genel kuruldan ayrılacağız. Temennim budur.