Öne Çıkanlar istanbul Harun Demir Sinlice Şalpazarı Engin Çırakoğlu

Şalpazarı'nın seçimi üzerine...

Şalpazarı Belediye Başkanlığı seçiminde MHP Adayı Refik Kurukız, rakibi AK Parti Adayı Fehmi Cengiz’e açık fark atarak büyük bir zafer kazandı ve Şalpazarı’nın yeni belediye başkanı oldu. Şalpazarı’nda eşine benzerine zor rastlanır bir seçim süreci yaşandı. Muhalefet partilerinin adayları çok önceden belli oldu ve çalışmaya başladılar. Fakat iktidar partisinden tam dokuz aday adayı başvurdu, aday belirleme süreci de uzadıkça uzadı. Sonunda teamüllerle pek bağdaşmayan bir tercih yapıldı, mevcut başkan Fehmi Cengiz iktidar partisinin adayı oldu. 

Refik Kurukız olağanüstü bir performans göstererek kendi ifadesiyle 30 mahallenin 28’ini ev ev dolaştı, halka danıştı, onları dinledi. İstanbul’daki derneklerin gecelerine katıldı, herkesle istişare etti. Kampanya boyunca başta iktidar partisi olmak üzere kimse hakkında kem söz söylemedi, etrafına sürekli pozitif enerji dağıttı. Kampanyasını mantıklı, yapıcı ve anlaşılır argümanlar üzerine kurdu. 

Fehmi Cengiz ise adaylığının geç açıklanmış olmasının etkisiyle sahaya geç indi. AK Parti’nin aday tercihindeki farklı tavrı, 5 yıl önce “sadece bir dönem başkanlık yapacağım” diye noter tasdikli belge imzalaması, (Refik Kurukız’ın açıklamasına göre) olmayacağını açıkladığı halde yine aday olması gibi gelişmeler hakkında gelen sorulara net cevaplar vermemesi ya da verememesi seçmenin tercihini fena halde etkiledi. Milletvekili seçimlerinde açık ara AK Parti’yi destekleyen Şalpazarı seçmeni, il ve ilçe meclis üyeliği seçimlerinde bu tutumundan vazgeçmediği halde ilçe belediye başkanı seçiminde tercihini açıkça Refik Kurukız’dan yana kullandı. Bu da hem Refik Kurukız’ın çabasına ve akıllı kampanyasına ödül hem de AK Parti’ye aday belirlenme sürecindeki tavrından ötürü bir cezaydı.

Türkiye gerçeğinde iktidar partisinin yerel seçimlerde çok daha avantajlı olduğu malumdur. Buna rağmen Şalpazarı gibi milletvekili seçimlerinde tercihini büyük bir oranda iktidar partisi yönünde kullanmış bir yerde AK Parti’nin belediye başkanlığını yine kaybetmiş olması tam bir hezimettir. Rakibinize göre çok daha avantajlı bir şekilde sahaya çıkıp da hezimete uğramışsanız bu durup dururken olmamıştır, ağır hatalar söz konusu demektir. Bu hataları yapanlar da kimsenin meçhulü değildir, hatalarının bedelini ödemeleri gerekmektedir. Eğer hiçbir şey olmamış, her şey yolundaymış gibi devam ederlerse problem çok daha büyüyecek ve bedeli daha yukarıdakiler ödemek zorunda kalacaklardır. 

Sayın Refik Kurukız yukarıda da ifade ettiğimiz gibi olağanüstü bir performans göstererek sonuna kadar hak ettiği büyük bir zafer kazanmıştır. Kendisini bir kez de buradan tebrik ediyoruz. Aynı performansı Şalpazarı’nı yönetirken de göstereceğinden kuşkumuz yoktur, seçim sürecinde bu güveni ben ve benim gibi düşünen herkese vermiştir. Belediyede iktidar-muhalefet farklılığının bu iktidar döneminde problem olmadığını, proje üreten her belediyenin gerekli desteği aldığını örneklerle anlattığı için gönlümüz rahattır. Yine aynı şekilde belediye meclisinde çoğunluğunun AK Parti’de bulunması da kanaatimize göre Şalpazarı belediyesinde sorun teşkil etmeyecektir. AK Partili meclis üyelerinin, Şalpazarı’nın hayrına olacak bir kararı engelleyecek halleri yoktur, böyle bir şey olursa kaybeden kendileri ve mensubu oldukları parti olacaktır.

Üsküdar Belediye Başkanı seçilen Hilmi Türkmen hakkında da iki satır kelam edeceğiz ama bu yazıyı uzatmayıp bir sonraki yazıya bırakalım. 

Bülent Şirin

Şalpazarı Haber Genel Yayın Yönetmeni

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hhhh 10 yıl önce

fehmi cengizin kaybetmesinin tek sebebi geyiklidir akp kendi adaylariini gostermedigi icin oranin oylari mhp kaymistir bu arada senin dedigin biraz zor bize para gelir eger baskamda para varsa hizmet olur yoksa zor kardesim

Avatar
guven alkurt 10 yıl önce

cok guzel bir yazi olmus yanliz tek bir seye takildim encumen akp nin encumeni kac tane mhp nin kactane cogunluk akp demi ki anlamadim