Öne Çıkanlar Cemal Bayram Trabzon İli Şalpazarı İlçesi Sayvançatak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trabzon Şalpazarı Dereköylüleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Binali Yıldırım 3150 TL

Şalpazarı’nda HES Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Şalpazarı Atatürk İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya konuşmacı olarak Prof. Dr. Burhan Çuhadaroğlu, Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu ve Dereler Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan katıldılar.

Salonun tamamına yakını dolarken, toplantı da HES’lerle ilgili bir video gösterisiyle başladı. Toplantıda Tonya Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Bekir Uzunoğlu moderatörlük görevini üstlenirken kısaca geçtiğimiz günlerde Şalpazarlıların HES konusunda gösterdikleri tepkiye teşekkür etti ve bunun kendilerini umutlandırdığını söyledi.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Burhan Çuhadaroğlu, HES yapımına toptan karşı olmadığını, 100 KW büyüklüğündeki mikro ölçekteki HES’lerin doğaya en ufak bir zararı bulunmadığını, bu çaptaki bir HES tesisinin 5 hanenin ısınma dahil bütün elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi. Çuhadaroğlu daha sonra şöyle devam etti. “1000 MW’a kadar olan HES tesislerinin de doğaya zarar verdiğini söyleyemeyiz. Onlar da 50 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Bunlara benim itirazım yok, hatta destekliyorum. Ancak 1000 MW’dan büyük tesislerde sorunlar başlıyor. Doğaya zarar vermemesi son derece zorlaşıyor. Bölgemiz doğal yapı ve bitki örtüsü açısından çok hassas olunması gereken bir bölge. İklim tahmini yapanlar, önümüzdeki 50 yıl içinde ortalama sıcaklığın 2-3 derece artacağını söylüyorlar. Bu da bizim yaşamak için dağlara kaçacağımız anlamına gelir. Bölgenin büyük ölçekli HES’lere ihtiyacı yok. Organik tarımdan turizme kadar pek çok alan için elverişli bir bölgemiz var.

Dereler Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise mikrofon kullanmadan konuşmayı tercih ederek, 1990’lardan beri çevre mücadelesini sürdürdüklerini, önce sadece kendi dereleri olan Rize Salarha deresinde bu problemin olduğunu sanırken sonradan birçok yerin aynı sıkıntısının bulunduğunu görünce platformu oluşturduklarını söyledi. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın “bizim elektrik ihtiyacımız yok. Hâttâ fazlamız var. Onları da komşu ülkelere satıyoruz, bazılarına da hibe ediyoruz” dediğini aktaran Ömer Şan, konuşmasında daha sonra şu ifadelere yer verdi. “Türkiye çapında 2400 HES projesi var. Hepsi bitse ve derelerde kullanacak su bulup da elektrik üretse bile bugünkü üretim fazlası kadar üretim olmayacak. Asıl niyet enerji üretimi vs. değildir. Bizim platform olarak hiçbir siyasi çizgiyle bağımız yok. Sel, yağmur, güneş gibi doğal olaylar partili partisiz ayırmıyor. Herkese eşit dağılıyor

Soru cevap bölümünden sonra Şalpazarı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Geyikli Gültepe Mahallesi Muhtarı Mustafa Demirbaş, bütün muhtarlar olarak güç birliği yapacaklarını ve HES yapımına engel olmaya çalışacaklarını bildirdi.

Organizasyonun kapanışında da CHP İlçe Başkanı Ünal Özen, panelist ve katılımcılara gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti.



 



















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.